Het zijn niet de dingen die gebeuren in ons leven waardoor we blij worden of van slag raken. Het is onze eigen interpretatie van dingen, die maakt dat we erop reageren.

Stel je voor; je loopt langs een aantal collega’s in de gang, die met elkaar staan te praten. Op het moment dat jij langsloopt stoppen ze met praten en lachen ze. Wat denk je dan?

Nu is het zo, dat onze interpretatie van deze, op zich vrij neutrale, situatie, wordt beïnvloed door eerdere ervaringen. Als je net voorafgaand aan deze gebeurtenis onverwacht bij je baas bent geroepen en je ontslag hebt gekregen zul je al snel denken: “ze hebben het over mij” of “ze wisten het” of misschien wel “ze zijn blij dat ik wegga”.

Maar als je voorafgaand aan deze gebeurtenis onverwacht bij je baas bent geroepen, die je een promotie en opslag heeft gegeven, dan interpreteer je deze situatie misschien als “ze zijn blij voor me” of misschien breng de de hele situatie niet eens met jezelf in verband.

Hang dus vooral positieve hashtags aan je ervaringen.

Zo zie je hoe het opdoen van positieve ervaringen niet alleen van nut is tijdens de betreffende ervaringen. Ook naderhand zorgt het er voor dat je een positiever gevoel krijgt, waardoor weer meer energie, je meer durft te ondernemen, waardoor nog meer positieve ervaringen… En zo zit je in de spiraal naar boven.

Er is dus niets egoïstisch aan om goed voor jezelf te zorgen. Je wordt er juist bruisender door en helpt anderen daar ook weer mee. En zo worden we met zijn allen blijer.

Hang dus vooral positieve hashtags aan je ervaringen. Label de gebeurtenissen in je leven positief, dan krijg je vanzelf ook meer echte positieve ervaringen.